Finnlacto Artikkelit

Neljä vinkkiä Vasikka-Master®:ista

Miten juottamisella voidaan vaikuttaa vasikan hyvinvointiin? Neljä vinkkiä Vasikka-Masterista

Kun vasikka voi hyvin jo pienenä, siitä kasvaa tuottava eläin. Iso tekijä vasikan hyvinvoinnissa on ensimmäisten 3  kuukauden maitojuotto – kun vasikka saa oikean määrän maitoa oikea-aikaisesti, pötsi kehittyy kunnolla ja naudasta tulee märehtijä.

Listasimme juottoautomaatti Vasikka-Masterista neljä vinkkiä, jotka parantavat merkittävästi vasikan hyvinvointia. Nämä vinkit pätevät sekä maitotiloilla että vasikkakasvattamoissa.

1. Yksilökohtainen juotto

Tavallisesti pienryhmässä on 6–9 vasikkaa, jotka juovat yhdestä juoma-automaatista. Vasikka Master tunnistaa vasikan korvamerkistä ja varmistaa, että jokainen saa varmasti oman osuutensa maitoa. Tämän lisäksi juoman saamista voi rytmittää Vasikka-Masterilla: vasikka saa tietyt annosmäärät päivän mittaan.

– Ryhmätuttisangoilla juotettaessa ongelmaksi tulee se, että hitaasti juovat vasikat jäävät nälkäiseksi, eivätkä kasva tarpeeksi. Nopeasti juovat vasikat taas saavat maitoa niin paljon, että tulevat liian kylläisiksi, eivätkä ala syömään rehua. Vasikka-Master pitää huolen, että kukin saa oman annoksensa, Finnlacton toimitusjohtaja Pasi Niemi kertoo.

2. Pieniä annoksia useita kertoja päivässä

Vasikan pitää tutustua rehuun jo varhaisessa vaiheessa, jotta sen pötsi kehittyy kunnolla. Kun vasikka saa pieniä annoksia maitoa pitkin päivää, se hakeutuu syömään karkeaa rehua.

– Vasikka-Masterilla maitoannoksen voi säätää sopivaksi. Yksi annos voi olla esimerkiksi 1,5 litraa.

Jos pötsi ei kehity kunnolla, se heijastuu pitkälle vasikan elämään. Lypsykarjassa hiehot eivät tiinehdy kunnolla ja vasikkakasvattamoissa vasikat kasvavat hitaammin.

– Kasvua, joka menetetään 2–3 kuukauden ikäisenä, ei voi saavuttaa enää vanhempana.

3. Sairaat vasikat havaitaan varhaisessa vaiheessa

Mikään laite ei korvaa hyvää hoitoa, mutta Vasikka-Master auttaa hoitajaa havaitsemaan sairaan vasikan mahdollisimman aikaisin. Koska juotto tapahtuu yksilöllisesti, Vasikka-Master ilmoittaa käyttäjälle, jos vasikka ei ole juonut tarpeeksi.

– Kun tauti havaitaan nopeasti, sairas vasikka ehditään eristää ennen kuin tauti tarttuu muihin. Eräässäkin vasikkakasvattomossa vasikkakuolleisuus oli 10 prosenttia, mutta Vasikka-Masterin ansiosta kuolleisuus laski alle yhteen prosenttiin.

Lisäksi Vasikka-Masterilla juotetaan hapanmaitoa, mikä pitää eläimen terveempänä. Hapanmaidon pH-arvo on noin 4,0 – 4,5. Hapan elimistö tarjoaa huonon kasvualustan bakteereille ja loisille, mikä edistää kaikkien vasikoiden terveyttä.

4. Vieroitus askel askeleelta

Kun vasikka on ollut juotossa n. 30 päivää, alkaa juomamäärän rajoittaminen. Maidon määrää tiputetaan pikkuhiljaa 30–45 päivän aikana.

Vasikka tottuu kiinteään ruokaan askel askeleelta, kuin pikkuvauvat. Jos maidonjuotto lopetetaan yhtäkkiä, vasikan elimistö ei osaa hyödyntää karkeaa rehua.

– Juoton alussa juoksutusmahan koko on 70 prosenttia ja pötsi aivan pieni. Kun vasikka on vieroitettu maidosta, pötsin pitäisi olla 70 prosenttia ja juoksutusmahan enää kolmasosa mahasta. Vasikan ruoansulatuselimissä tapahtuu siis iso muutos sinä aikana, kun se opettelee maidon juojasta korsirehun syöjäksi.