Finnlacto Artikkelit

Vasikka-Master® käyttäjäkokemuksia maitotilalta

”Vasikka-Master parantaa eläinten terveyttä ja toimii suomalaisella logiikalla”

Lievolan maitotilalla on käytössä vasikoiden juottoautomaatti Vasikka-Master sekä Vasikka-Piika, joka sekoittaa juoman. Isäntä Hans Hall kertoo, että Vasikka-Master sopii mainiosti tilan tarpeisiin.

– Vasikoiden terveys on meille tärkeää, koska vasikkana se lehmä tehdään, Hall toteaa.

Leppävirralla sijaitsevalla tilalla on noin 60 lehmää, joita lypsää yksi lypsyrobotti. Vasikat ovat olleet automaattijuotossa vuodesta 2003 lähtien. Kun ensimmäinen hapanjuoma-automaatti tuli tiensä päähän, se uusittiin jauhekoneeseen vuonna 2010. Saksalaiseen jauhekoneeseen ei kuitenkaan oltu tyytyväisiä, joten vuonna 2013 tilalle ostettiin Vasikka-Master ja palattiin rajoitettuun hapanjuottoon.

– Jauhekoneen aikana vasikoiden terveys romahti. Ripulia oli paljon ja vasikat oppivat huonosti märehtijäksi. Kun Otimme Vasikka-Masterin ja hapanjuoman käyttöön, tilanne kuitenkin korjaantui ja nyt vasikat voivat hyvin. Ne syövät kunnolla, selkä on leventynyt ja karva kiiltää.

Vasikka-Masterilla voidaan juottaa sekä juomarehua että omia maitoja

Lievolan tilalla tehdään Vasikkapiikaan juoma joka toinen päivä ja laitteille tehdään täydellinen pesu kerran viikossa. Vasikka-Masterissa on kaksi juoma-asemaa, jotka on sijoitettu eri karsinoihin. Yhdessä ryhmässä on 5–6 vasikkaa, mutta tarpeen tullen yhtä juoma-asemaa kohden pidetään kahdeksan vasikkaa. Yleensä poikimiset ajoittuvat kuitenkin tasaisesti vuodelle.

– Juotamme sekä juomarehua että omia maitoja tilanteesta riippuen. Jos vasikat tarvitsevat vitamiineja tai maitohappobakteereja, ne on helppo sekoittaa juoman sekaan ja jokainen saa annoksensa.

Vasikoille annetaan aluksi maitoa kahdeksan litraa päivässä ja ne juovat kolme kuukautta. Sonnit lähtevät pois tilalta, mutta nekin opetetaan automaatille.

Kaikki onnistuu suomen kielellä

Hall kertoo, että Vasikka-Master ostettiin tilalle erityisesti sen helppokäyttöisyyden ja edullisuuden takia. Oleellista on, että sen käyttämiseen ei mene liikaa aikaa, vaan se helpottaa työntekoa.

– Vasikka-Masterissa on suomenkieliset valikot ja siinä on suomalainen logiikka. Vasikoiden lisäykset, poistot ja vieroituskaavion tekeminen sujuvat keneltä tahansa. Laite on myös edullinen.

Hall on itse juottovastuussa tilalla, mutta myös emäntä ja lomittajat käyttävät laitetta.

kuuntelee tuotekehityksessä

Hallin mukaan Finnlacton tekninen tuki on toiminut hyvin. Finnlacto on myös ottanut vastaan kaiken palautteen ja Hans on päässyt vaikuttamaan tuotekehitykseen.

– Tähän laitteeseen ei ole tarvinnut niin sanotusti kypsyä, vaan se on ollut suurena apuna vasikoiden kasvun seurannassa ja varhaisessa puuttumisessa. Vasikka-Master on kotimainen vaihtoehto ja myös helppo ostaa, kun sen saa meijerin kautta.