Finnlacto Artikkelit

Vasikka-Master® on kehitetty suomalaisen maatilayrittäjän tarpeisiin – uutuutena Kevyt-Master

Vasikka-Master® on kehitetty suomalaisen maatilayrittäjän tarpeisiin – uutuutena Kevyt-Master

Finnlacton toiminnan ydin on tarjota maatilayrittäjien tarpeisiin ja budjettiin sopivia ratkaisuja. Tästä ajatuksesta lähti aikoinaan myös Vasikka-Master®:in kehittäminen.

Tuolloin monella tilalla oli käytössä Vasikka-Piika, joka sekoittaa hapanmaidon ja pitää juoman hyvänä. Tiloilta tuli kuitenkin viestiä, että heidän oli vaikea hahmottaa, onko vasikka juonut ja paljonko se on juonut, sillä vasikat olivat vapaajuotossa, Finnlacton toimitusjohtaja Pasi Niemi kertoo.

Lopulta Vasikka-Masterin kehittämiseen muotoutui neljä periaatetta:

  • Jokaisen vasikan pitää varmasti saada oma juoma-annoksensa.
  • Juomamäärän pitää saada säädettyä optimiin, noin 7,5-8,5 litraan päivässä.
  • Vieroittamisen pitää olla helppoa.
  • Automaatilla voidaan juottaa sekä tilan omaa maitoa että maitojauhetta.

Finnlacto kuunteli maitotilojen ja kasvattamojen toiveita myös vasikoiden terveyteen liittyen.

Kilpailevissa automaateissa ei käytetä hapanjuomaa, mutta halusimme tämän ominaisuuden Vasikka-Masteriin, sillä se lisää vasikan hyvinvointia. Hapanjuoman juottaminen on myös helpompaa, sillä se säilyy pitempään.

Voit lukea lisää Vasikka-Masterin hyvinvointia parantavista ominaisuuksista täältä. (linkki juttuun)

Jopa 16 juoma-asemaa

Maatilayrittäjiä kuuntelemalla Vasikka-Masterista tuli toimiva ratkaisu. Nykyään Vasikka-Mastereita on käytössä niin vasikkakasvattamoissa kuin isoilla maitotiloillakin.

Vasikka-Master on saanut kiitosta erityisesti siitä, että siihen saa jopa 16 juoma-asemaa, mikä ei ole mahdollista kilpailevissa laitteissa. Tämän ansiosta Vasikka-Masteriin investointi on edullisempaa, sillä vasikkamäärän kasvaessa koko laitetta ei tarvitse ostaa uudelleen.

Vasikka-Master taipuu hyvin olemassa olevaan rakennukseen. Karsinoiden ei tarvitse sijaita samassa paikassa, sillä juoma-asemat voivat olla irrallisia yksiköitä. Ne ovat yhteydessä toisiinsa sähköisesti ja juoma kulkee asemille letkua/putkea pitkin.

Langaton järjestelmä

Finnlacto kuunteli kasvattamojen toiveita myös langattomasta käyttöliittymästä.

Kun kasvattamoon tulee iso erä, esimerkiksi 30 vasikkaa, ihminen voi ottaa tabletin käteen ja katsoa vasikoiden luona, ovatko korvamerkit kunnossa ja lisätä ne järjestelmään.

Käytännössä navetan sisällä on suljettu verkko, joka ei ole yhteydessä internetiin. Sen ansiosta käyttäjän ei tarvitse murehtia tietoturvakysymyksiä tai päivittää tietoturvaohjelmistoja.

Uutuutena Kevyt-Master maitotiloille

Finnlacton uusi tuote, Kevyt-Master toimii samalla periaatteella kuin Vasikka-Master, mutta on niin sanottu karvalakkiversio.

Tilakokojen kasvaessa vasikoita on enemmän, joten juottoa pitää automatisoida, mutta seurattavuuden pitää olla kunnossa. Kevyt-Master on pienempi investointi ja sopii hyvin tilalle, jossa on 40–60 lypsävää lehmää.

Kevyt-Master onkin otettu hyvin vastaan maitotiloilla.

Perinteisesti vasikoiden olosuhteisiin ei ole paljon panostettu, mutta viime aikoina on ymmärretty, miten tärkeää vasikka-aika on koko eläimen elinkaaren kannalta. Lue lisää eri vaihtoehdoista, joilla juotosta saadaan tehokkaampaa