Finnlacto Artikkelit

Lehmän makuuajalla on suora vaikutus tuottavuuteen – siksi parsipetiin kannattaa panostaa

Lehmän luonnollinen makuuaika on noin 14 tuntia vuorokaudessa. Mitä enemmän lehmä makaa ja märehtii, sitä paremmin se tuottaa maitoa. Parsipedin valinnalla onkin iso rooli lehmän tuottavuudessa.

– Jos makuuaikaa saadaan lisättyä kaksi tuntia, se tekee vuorokaudessa 2–3,5 litraa enemmän maitoa lehmää kohden. Parren pitää olla paikka, jossa lehmä viihtyy. Kun lehmä makaa käytävillä, haahuilee ja seisoskelee, se vaikuttaa tuottavuuteen negatiivisesti, Finnlacton investointituotteista vastaava Tero Savela kertoo.

Lehmien makuuaikaa kannattaa kellottaa

Savelan mukaan tuottavuuden kasvua haetaan usein ruokinnasta, mutta lehmän hyvinvointi koostuu monesta tekijästä. Syy heikkoon tuotokseen voikin piiliä parsipedissä.  Hyvä parsipeti vaikuttaa myös verenkiertoon utareessa, sillä makuulla utareiden verenkierto lisääntyy.

Mitä sitten kannattaa tehdä, jos miettii, makaavatko lehmät tarpeeksi?

– Lehmien makuuaikaa kannattaa kellottaa tai kuvata videokameralla: montako kertaa lehmä nukkuu päivässä ja kuinka pitkiä aikoja se makaa. Kellottamisen avulla päästään jyvälle siitä, saako tuotosta kasvatettua makuuajan pidentämisellä.

Parsipetien lisäksi huomio kannattaa kiinnittää parsikalusteisiin. Lehmän pitää päästä makuulle ja nousemaan luonnollisia liikeratoja käyttäen. Parsikalusteet pitää asentaa siten, että lehmä asettuu parren keskelle, makaa oikeassa syvyydessä ja keskellä partta. Näihin asioihin voi vaikuttaa etutyynyn ja niskaputken säätämisellä.

Miten parsipeti valitaan?

Parsipedeissä on paljon eroja. Jos navetassa on erilaisia petejä eri paikoissa, voikin huomata, että joihinkin parsiin on jonoa ja toiset parret ovat aina tyhjillään.

Savela neuvoo valitsemaan oikean parsipedin tuotostavoitteen perusteella. Jos lehmä makaa parressa 30 minuuttia pidempään, se tuottaa 10 vuoden aikana 3600 euroa enemmän partta kohti.

– Yleensä suosittelen parsipediksi Aquastar-vesipetiä tai Elista-lateksipetiä. Vesipeti lisää tuotantoa enemmän kuin lateksipeti, sillä se on pehmeämpi ja vedellä on jäähdyttävä ominaisuus.

Vesipeti jäähdyttää lehmän ruumiinlämpöä lateksipetiä paremmin, jolloin lehmä pystyy makaamaan pidempiä aikoja kerrallaan. Sen ei tarvitse nousta usein jäähdyttelemään, jolloin märehtimiseen käytetty aika on pidempi. Tästä on hyötyä Suomenkin oloissa melkein puolet vuodesta, sillä lehmän tuotos alkaa laskemaan jo, kun navetan lämpötila on 20 astetta.

Myös raha ratkaisee

Toinen määräävä tekijä parsipedin valinnassa on tietenkin raha. Vesipeti maksaa 70–80 euroa enemmän kuin lateksipeti. Jos rahoitus isomman investoinnin yhteydessä on tiukkaa, lateksipetikään ei ole huono vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin miettiä, mikä on tilan tuotostavoite ja tehdä päätös sen perusteella. Kyse on kuitenkin investoinnista, joka vaikuttaa tuotokseen ja sitä kautta taloudelliseen tulokseen yli 10 vuoden ajan.

– Jos navetassa kannattaa johonkin satsata, neuvon satsaamaan parsipeteihin. Ymmärrän kyllä, että uudessa navetassa ei voi ostaa kaikista tuotteista kalleinta vaihtoehtoa, mutta koska vesipedit tuottavat enemmän, hintaero kuittaantuu takaisin ensimmäisten vuosien aikana.

Vesipedeissä takuuaika on markkinoiden pisin, 15 vuotta. Lateksipedeissä takuu on 10 vuotta. Savela laskee vesipedin eduksi myös kestävyyden ja sen, ettei patja mene koskaan kuopalle, sillä vesi on aina samassa kimmoisuustilassa.

– Monet eivät uskalla investoida vesipetiin, sillä he pelkäävät sen menevän rikki. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. On tutkittu, että vesipeti kestää kyllä.

Tutustu Aquastar-vesipetiin (Tutustu tarkemmin Bioret Aquastar, vesipetiin).

Tutustu Elista-lateksipetiin (Tutustu tarkemmin Bioret Elista- parsipetiin).